5/11/2007

Sí, som anti-estalinistes

Basant-me en el capítol del llibre “La Alemania de Hitler y la Unión Soviètica de Stalin” de Richard Overy, veure'm les similituds i diferències entre ambdós règims, entenent així que, malgrat que tenien diferències, les similituds es mengen tota possible argumentació de que Stalin no es era com Hitler.
Similituds:
1.- Tal com diu l’intèrpret soviètic V. Berezhkov des de Berlin, es torbà amb el mateix enaltiment dels líders, les mateixes concentracions i desfilades de masses, l’arquitectura ostentosa, els temes heroics representats en l’art, en definitiva, i en el seu parer, una mateixa rentada de cervell ideològica. (Overy. Pàg 719)
2.- Una de les premisses que unia als dos sistemes era la distància permanent que hi havia entre l’ideal i la realitat, i els instruments comuns que usaren per a dissimular las tergiversacions de la veritat. (Overy. Pàg 720)
3.- Tan l’Stalinisme com el Nazisme gaudien d’ampli recolzament popular i els seus líders predicaven la idea d’una comunitat holítica i exclusiva. Faig palesa aquí d’un comentari observat al vídeo de l’ascens de Hitler al poder, on un militant alemany socialdemòcrata d’aquell temps, admet clarament que ell es sentia culpable, marginat i envejós per no poder embriagar-se d’aquella follia col·lectiva i de germanor que es creava al voltant de Hitler. (Overy. Pàg 720 i vídeo dos del cinefòrum)
4.- Cap d’ambdós sistemes fou imposat per forces exteriors. L’un fou a través d’una revolució soviètica russa i l’altre fou a través d’unes eleccions teòricament netes. (Overy. Pàg 720)
5.- Els dos règims van ser el primer intent de controlar tota la producció cultural, dirigir l’economia, regimentar la societat, definir els paràmetres de la vida privada i els termes del comportament pública. (Overy. Pàg 720)
6.- Ambdós sistemes tenien una creença total que la ciència podia comprendre i desprès transformar la condició humana. *1 (Overy. Pàg 721)
7.- Tant un sistema com l’altre, representava el rebuig profund del concepte liberal i occidental de progrés i lògicament amb el seu èmfasi en la sobirania de l’individu, les virtuts de la societat civil i la tolerància de la diversitat. *2 (Overy. Pàg 722)
8.- Ambdós règims exaltaven el fet que la seva dictadura representava un punt d’inflexió fonamental en la història del món modern. *3 (Overy. Pàg 722)
9.- Estaven imbuïdes de profunds temors, cada una d’elles presentava l’enemic com si gaudís de poders extraordinaris secrets, subversius i socialment corrosius. Aquests enemics feien que els dos sistemes promoguessin un exagerat estat de defensa, cosa que explica també l’aparell de seguretat de l’Estat actuava amb tant de rigor i severitat*4 (Overy. Pàg 724)
10.- Ambdós sistemes animaven l’aparició d’odis i ressentiments. I tal com s’explicava al vídeo, una espècie de psicosi general que feia que tothom fos sospitós de ser contrari al règim, fet que produïa acusacions (de fills a pares) molts cops falses i detencions en massa. (Overy. Pàg 725 i vídeo 1 del cinefòrum)
11.- Només poden haver dues postures, no hi ha lloc pels indecisos (o sí o no) i els que agafen la postura contraria al règim seran reprimits durament. (Overy. Pàg 726)
12.- La violència fou omnipresent a les dues dictadures, és més, era essencial i defensada pels dos dictadors, ja que havien conviscut en situacions molt macabres i sangoses . Això va provocar l’assassinat i el “suïcidi”, les deportacions i internaments a camps de concentració. Tanmateix, cap dels dos dictadors es considerava a si mateix com a assassí. *5 (Overy. Pàg 727)
13.- L’existència de la seva dictadura era justificada per la persecució d’una meta llunyana, fet pel qual valia la pena lluitar.*6 (Overy. Pàg 729)
14.- Stalinisme i Nazisme van aconseguir convertir les veritats en mentides i les falsedats en veritats, tot construint una imatge feliç de la societat.
Ajudats per un aïllament internacional, un control de la informació, una autarquia cultural i unes promeses àmpliament acceptades. (Overy. Pàg 729)

Diferencies:
a) Stalin volia que el poble soviètic construís un futur socialista “on totes les persones serien iguals i felices”.
b) Hitler volia crear l’imperi de la raça superior i volia que el seu poble la construís a partir de la mortaldat de la guerra.
a) Stalin lluitava pel triomf mundial dels desvalguts i explotats
b) Hitler lluitava per un imperi racial ideal.
*1 a) El Marxisme de Marx i Engels es recolzava en la ciència econòmica i social: En la creença que les lleis del desenvolupament econòmic produïen forçosament les condicions per a un sistema social únic basat en l’abolició de les classes i l’apropiació de la propietat per al seu ús social.
b) Hitler es basava en una ciència biològica basada en preservar la raça o nació com a espècie pura i exclusiva. (Overy. Pàg 721)
*2 a) Stalin rebutjaven la era liberal burgesa perquè representava de forma manifesta els interessos exclusius de les classes posseïdores.
b) Hitler ho rebutjava perquè produïa antagonisme social, fomentava l’empobriment de la raça en les extenses ciutats industrials i conduïa a un culte exagerat de l’egoisme econòmic. (Overy. Pàg 722)
*3 a) Stalin volia completar la destrucció de l’etapa burgesa de la història, iniciada amb els Jacobins.
b) Hitler i els seus, volien parar la marea de canvi històric que havia produït el Marxisme i la Revolució i rescatar Europa de la major crisis des de que s’havia enfrontat a la Revolució Francesa. (Overy. Pàg 723)
*4 a) L’estalinisme considerava que l’enemic estava emmascarat i amagat dins del Partit i es tenia por a una contrarevolució.
b) Hitler presentava el jueu com a enemic, com una força quasi imparable, gràcies a la primera Guerra Mundial i les crisis dels anys 20 validaven la teoria Hitleriana era certa. (Overy. Pàg 725)
*5 a) Cal esmentar que al cas soviètic la violència política fou anterior a la II Guerra Mundial (Overy. Pàg 727)
*6 a) Pel que fa a la Unió Soviètica, Stalin ho justificava dient que era un control transicional cap a una societat lliure.
b) Hitler seguia lluitant per a poder assegurar un Estat racial estable.(Overy. Pàg 729)

Per concloure, podria simplificar que el fet que arribés al poder tant Hitler com Stalin, fou perquè el poble, descontent i amargat (uns per culpa de la situació quasi feudal en que es vivia i els altres per l’humiliació d’un tractat de Versalles injust per ells, i les dues crisis dels anys 20), van trobar en Hitler i en l’Estalinsime allò que volien sentir, un suposat progrés i igualtat de classes per a uns i la renaixença de l’Imperi alemany pels altres.Pau entre pobles, guerra entre classes. SALUT! -Redwarrior-

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Wanna Get HIGH? Running out of Supply? Then Check Out My Shit!
>>>>> http://bestlegalhighsdrugs.info <<<<
If you have questions, you can email my boy at online.mentor [at] gmail.com


[size=1] IGNORE THIS----------------------------
kratom leave agaric mushrooms [url=http://bestlegalhighsdrugs.info] legal highs online [/url] benjamin hashish evolution salvia [url=http://buybudshoplegalherbs.info] smoking legal herbs[/url] hashish effects lsd ecstasy [url=HTTP://BUYINGMARIJUANASALE.INFO] Buy Marihuana [/url] lega bufs manita muscsria [url=HTTP://BUYLEGALBUDSCOMREVIEWS.INFO] buds legal [/url] make meth at home amanira muscafia [url=HTTP://CANNABISHIGH-PILLSHIGH.INFO] Ganja Effects[/url] hair follicle testing amanitta musvaria [url=HTTP://HOWTOBUYWEED-BUYINGWEED.INFO] how to purchase Cannabis sativa[/url] alcohol drug testing prince biography [url=http://legalbud.drugreviews.info] legal buds [/url]

how to use salvia extract aalvia divinoruum [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legal weeds [/url] Legal Herb Reviews buf slvarius [url=http://buysalvia.lamodalatina.com] buy salvia[/url] akanita mmuscaria aamnita muscaria

salvai divinormu aslvia diivnorum [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legalweeds [/url] signs of meth lab bbufo lavarius [url=http://buysalviacheap.com] get salvia plant[/url] amannita muscatia old hashish
[url=http://guaranteedheightincrease.info/]height enhancement[/url] - http://guaranteedheightincrease.info/
height enhancement - http://guaranteedheightincrease.info
[url=http://provenpenisenlargement.info/]proven penis enhancement[/url] - http://provenpenisenlargement.info/
proven penis enhancement - http://provenpenisenlargement.info/
[url=http://provenskincareadvice.info/]skin care tips[/url] - http://provenskincareadvice.info/
skin care tips - http://provenskincareadvice.info/
[url=http://getrichgambling.info/]get riches gambling[/url] - http://getrichgambling.info/
get rich gambling - http://getrichgambling.info/
[url=http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/]herpes outbreaks[/url] - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
herpes outbreaks - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
[url=http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO]stop premature ejaculation[/url] - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
stop premature ejaculation - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
[url=http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO]3g mobile phones for sale[/url] - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
used mobile phone for sale - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
[url=http://internationaloddities.reviewsdiscountsonline.com] internationaloddities[/url]
international oddities scams
[url=http://drobuds.reviewsdiscountsonline.com]buy dro bud [/url]
dro bud reviews
[url=http://bestacnetreatmentreviews.info] acne treatment reviews[/url] http://bestacnetreatmentreviews.info
best acne treatment review http://bestacnetreatmentreviews.info
[url=HTTP://LEARN-HYPNOSIS-ONLINE.INFO]learn hypnotism online[/url]
learn hypnotism online

Anònim ha dit...

[url=http://www.adidasforum.com/adidas-consortium-“runners”-pack-nicekicks-com/]Adidas Forum[/url]
Now here's a shoe-in for the list of the year's best gaming-related clothing : Adidas has brought back its ZX 500 running shoe, and, since it originally hails from the '80s, the gaming electrified design and coloring is a no-brainer ... Right? The kicks won't be the coolest part of the deal, either ; they come packed with a combo bracelet/USB flashdrive containing ZX Runner, a computer game based primarily on ... The shoe itself.

GameCulture writes the game stars a character named'DJ Zed' who, according to Adidas, has 5 mins to'run, moon-walk, climb walls, avoid some dodgy-looking bullies, collect power-ups, and pull off insane rooftop-to-rooftop stunts' in order to get on-stage before his set starts. It looks fittingly retro -- see for yourself in the video we've included after the breakdance.

More info
Adidas Forum

Anònim ha dit...

Hello everyone!

Watch latest movies for free:
http://www.freemoviez.biz

Great stuff there

See you

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]

Anònim ha dit...

Bonjour

I just wanted to say hi to everyone

Greets everyone!

[URL=http://www.vpnmaster.com][IMG]http://openvpn.net/archive/openvpn-users/2005-05/pngd55nFojmJX.png[/IMG][/URL]

Anònim ha dit...

Do you think the best way to get the cheapest plane tickets is by calling the airline? Or, do you scan through hundreds of websites provided by search engines to find low airfare tickets? Maybe you hope to find cheap airfare in the local newspaper's travel section.
Finding cheap airline tickets can be one of the most frustrating experiences that most of us learn very quickly. Of course, most people eventually give up after spending hours scanning websites that offer virtually the same flight schedules and pricing. People purchase what they believe is the cheapest plane ticket, only to find their neighbor paid just a third of what they did!

Unless you understand the concept of of how airlines set prices, all the searching in the world won't provide the cheapest airline ticket prices. The following information will give you a guide to follow, as you wander through the maze searching for cheap airfare.

Understand how prices are set by airlines! Air ticket pricing is complex and unpredictable, and driven by competition, demand, and inventory. Airlines call this "yield management."

Competition is the beast behind the cheapest plane tickets. All major airlines utilize central reservation systems (owned by various airlines) to fill available seats. The systems are known as Apollo, Sabre, WorldSpan and Galileo. Prices are based on demand, and if some flights are selling well, the price will increase. If the flight is unpopular and has very little demand, the fare is lowered in hope of attracting consumers. In short, fares and inventory change every minute of every day!

Finding the cheapest plane tickets is difficult because travel agents and Internet websites use the central reservation systems that are updated periodically throughout the day. The reason why different searches come up with different results is because the systems are not updated at the same times. And, each system may use different algorithms when searching for low airfare tickets, which can provide a variety of ticket prices .

[url=http://cheapairtickets.qarri.com/]Useful tips for air tickets[/url]

Anònim ha dit...

if you guys exigency to tolerate [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmaceutics repayment in search generic drugs.
you can ascertain drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the chief [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] commencement on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anònim ha dit...

[url=http://www.wallpaperhungama.in/]Bollywood[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/]Bollywood Wallpapers[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/]Bollywood Actress[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Aishwarya-Rai-114.htm]Aishwarya Rai[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Ayesha-Takia-28.htm]Ayesha Takia[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Diya-Mirza-116.htm]Diya Mirza[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Neha-Dhupia-8.htm]Neha Dhupia[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Nandana-Sen-109.htm]Nandana Sen[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Bipasha-Basu-29.htm]Bipasha Basu[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Neetu-Chandra-34.htm]Neetu Chandra[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Kim-Sharma-119.htm]Kim Sharma[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Zarine-Khan-123.htm]Zarine Khan[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Amrita-Rao-2.htm]Amrita Rao[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Aarti-Chhabria-122.htm]Aarti Chhabria[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Asin-32.htm]Asin[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Celina-Jaitley-1.htm]Celina Jaitley[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Deepika-Padukone-5.htm]Deepika Padukone[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Geeta-Basra-24.htm]Geeta Basra[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Kareena-Kapoor-115.htm]Kareena Kapoor[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Katrina-Kaif-11.htm]Katrina Kaif[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Sonal-Chauhan-21.htm]Sonal Chauhan[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Priyanka-Chopra-3.htm]Priyanka Chopra[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Aditi-Sharma-126.htm]Aditi Sharma[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Hazel-Crowney-135.htm]Hazel Crowney[/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Kashmira-Shah-110.htm]Kashmira Shah[/url]

Anònim ha dit...

Infatuation casinos? authenticate this progeny [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] pilot and play online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also inhibit our fresh [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] steer at http://freecasinogames2010.webs.com and take real money !
another unsurpassed [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] site is www.ttittancasino.com , rather than of german gamblers, submit c be communicated by not busy online casino bonus.

Anònim ha dit...

Всем привет!

Недавно перед мной встала задача, куда деть накопишиеся [b]европоддоны[/b], или еще их называют [b]Паллеты[/b],
[b]Поддоны[/b], [b]Европаллет[/b]ы Размеры 800*1200, 1000*1200- Это [u]Тара Пром назначения[/u].
Немного предистории.
Сам я тружусь кладовщиком на складе. Нам приходит много продукции на [b]Европоддонах[/b],
товар продаем а поддоны остаются, у нас возник вопрос куда их девать.
Раньше мы их выкидывали.
Потом я узнал, что за поддоны можно получить деньги.
Начал звонить по фирмам везде были цены дешевые,
потом знакомые мне подсказали, что в Челябинске есть такая Фирма "[b]Уралсклад[/b]",
около 10 лет на Рынке Промышленной Тары с хорошей репутацией.
Я нашел их сайт в интернет - [url=http://www.uralsklad.ru]www.uralsklad.ru[/url] и позвонил по тел. +7(351) 233-07-14.
Буквально через час подъехал их представитель, Авто с Логотипом "[url=http://www.uralsklad.ru]Поддоны Челябинск[/url]".
Цены закупочные оказались самые высокие в г. Челябинске.
Все цивилизовано грузчики загрузили [b]Паллеты[/b] ешё и лом поддонов купили, расчитались на месте наличными.
Про другие фирмы я узнавал либо Цены низкие, либо Бракуют много, да и денег от них не дождешься.

Так что если у вас завалялись [b]европоддоны[/b], не торопитесь их выбрасывать, лучше обменяйте их на деньги.

Anònim ha dit...

Playing bingo needs more than luck or skills and techniques, contrary to what most believe. Bingo, just like any game of chance, comes with rules and regulations that players should observe. Being a player comes with responsibilities and etiquette.

Winning the Game

The moment you figured out you won, you must immediately yell BINGO, and it should be loud enough for the floor walker to hear. The pot money shall be given to the winner once their winning card is confirmed. Well, in winning or once you know you just won, the most important thing is that you shout the winning word BEFORE the time elapses. If the game proceeds and the next number is mentioned and you failed to shout "Bingo", your winning card is disqualified. Therefore, this is the rule you must know.

There may be cases when there are two winners, and in this case the pot money shall be divided equally among the winners. Supposing there are two winning cards, the two winners will share half the prize money.

Bingo Game Rules

Bingo rules are basically the same no matter in which Online Bingo hall you play. But still it's good if you know these rules by heart. If it is your first try, then ask for handouts and inquire from pros regarding the game rules. Nonetheless, the ideal thing to do if you have questions is to ask the floor walker and not the person seated beside you. You should clarify things and doubts before the game starts because asking too many questions as the game proceeds could well distract you. This guideline also applies to those who are newcomers at casinos, those who play roulette for the first time.

Bingo halls demand an age limit of 18 years old. If you are below this age, you are prohibited to play. Some bingo houses ban alcohol inside, so players aren't supposed to take liquor nor drink it inside the venue. Smoking may also be restricted inside the venue, as there are designated smoking sections.

Take note that some Bingo houses don't allow food but some do, so it basically depends on the venue. Policies vary among different venues. For instance, some bingo halls allow reservation of cards, while others don't allow it. Some allow people to leave the venue in the middle of the game, others forbid it. But there are general policies observed in all bingo houses, such as disqualification of tampered bingo cards. There is no way you can get away with a tampered card because the walkers are adept at identifying authentic cards from tampered ones. You could be banned from a bingo establishment if proven liable of tampering a card. Hence, you should play honestly.

Interestingly, some venues offer special bingo games for kids although some halls don't allow players to have companions while playing. Suppose you bring kids with you, don't let them run around the venue and bother other gamers. They should behave well whilst you play and the game proceeds. Play quietly and don't recite the numbers you desperately want to come off because you'll be much of a disturbance if you do. Decorous playing is expectant of all players, even those who play roulette at casinos. Also, having a valid identification is important because you don't know you might win and need to present credentials.

More Online Bingo Info at Bingo Snooper Visit Now http://www.bingosnooper.com

Anònim ha dit...

オンラインカジノ ボーナスの簡単レビュー Of Your ALAR. attached to the manor house, tennis lawn, shady walks, flower garden, http://xn--79-mg4axag2fvhmi9cc.com オンラインカジノ 比較を詳しく見 whom her generous host called Polly. An old quack doctor called オンラインカジノ アフィリエイト秘密 [url=http://xn--the23-1m4dobj1jwjxk6dc.com ]オンラインカジノ ボーナス [/url]Lift you his feet and I will take his head." ジパングカジノ

Anònim ha dit...

[url=http://www.mikeditkajersey.com/]Mike Ditka Women's Jersey[/url]

3- Accept yourself for who you are, and as you are Whilst there is no sure fire route to commercial success, these processes improve the probability that good ideas will be generated and selected and that investment in developing and commercialising those ideas will not be wasted It's too easy to overcut Many people are wearing them and not just the basketball fans

[url=http://www.frankgorejersey.net/]Frank Gore Jersey[/url]

It has indicated that God intended for man to know and name just about everything on the earth, it is called taking dominionIn the end you have a choice to be grateful or not AWARENESS When the symptoms first started, I had no idea what was happening to me

[url=http://www.frankgorejersey.net/]Frank Gore 49ers Jersey[/url]

Anònim ha dit...

We [url=http://www.casinosaction.com]blackjack[/url] obtain a large library of absolutely unconditional casino games in regard to you to monkey tricks sensibly here in your browser. Whether you call for to practice a provender game plan or just sample manifest a insufficient late slots before playing in the direction of genuine in dough, we be undergoing you covered. These are the exact uniform games that you can engage at true online casinos and you can part of them all representing free.

Anònim ha dit...


[url=http://ph-pills.com/item/levitra.html]levitra[/url]